Nawet bez szczegółowych analiz wiadomo, że marnowanie żywności jest złe. Każdego dnia tony jedzenia nie trafiają do głodnych brzuchów, gdzie ich miejsce, tylko są w różny sposób utylizowane. Przemyślane zakupy i racjonalne gospodarowanie zasobami w gospodarstwach domowych to jedno, ale kluczowe są odpady z produkcji żywności w skali przemysłowej: pełnowartościowe jedzenie trafiające do utylizacji ze względu na kształt lub przebarwienia oraz pełnowatościowe resztki z zakładów produkcyjnych, które można wykorzystać w kolejnych łańcuchach produkcyjnych. Jeśli nie moralność, to może możliwość wygenerowania zysku z tych “odpadów” może przeorganizować łańcuchy produkcyjne i wprowadzić je na właściwe tory.
oryginał na yahoo.com: The US has tons of leftover food. Upcycling turns would-be trash into ice cream and pizza
wersja przetłumaczona automatycznie: W USA jest mnóstwo resztek jedzenia. Upcykling zamienia potencjalne śmieci w lody i pizzę