Znowu o marnowaniu żywności

2024-06-24
# prasówka# zero waste# upcycling# jedzenie# marnowanie Znowu o marnowaniu żywności - zdjęcie Temat, do którego należy powracać, bo o tym, jak dużo żywności marnujemy każdego dnia, należy informować nieustannie. I nie ma tu mowy o produktach zepsutych, przeterminowanych, niezdatnych do spożycia, ale o pełnowartościowych składnikach, które trafiają każdego dnia wprost z zakładów produkcyjnych na wysypiska.

Nawet bez szczegółowych analiz wiadomo, że marnowanie żywności jest złe. Każdego dnia tony jedzenia nie trafiają do głodnych brzuchów, gdzie ich miejsce, tylko są w różny sposób utylizowane. Przemyślane zakupy i racjonalne gospodarowanie zasobami w gospodarstwach domowych to jedno, ale kluczowe są odpady z produkcji żywności w skali przemysłowej: pełnowartościowe jedzenie trafiające do utylizacji ze względu na kształt lub przebarwienia oraz pełnowatościowe resztki z zakładów produkcyjnych, które można wykorzystać w kolejnych łańcuchach produkcyjnych. Jeśli nie moralność, to może możliwość wygenerowania zysku z tych “odpadów” może przeorganizować łańcuchy produkcyjne i wprowadzić je na właściwe tory.

oryginał na yahoo.com: The US has tons of leftover food. Upcycling turns would-be trash into ice cream and pizza

wersja przetłumaczona automatycznie: W USA jest mnóstwo resztek jedzenia. Upcykling zamienia potencjalne śmieci w lody i pizzę